De binnenstad van Oudewater heeft een opknapbeurt nodig. Het gebrek aan groen, het achterstallig onderhoud en de slechte straten en bruggen wordt aangepakt met het Masterplan Binnenstad. Veel plekken zijn al onder handen genomen, zoals de Romeijnsbrug, de Havenstraat en de entree bij IJsselvere.

Het eerstvolgende project is het opknappen van de Wijngaardstraat en Lange Burchwal (incl de daartussen liggende stegen). De wateroverlast door de lage ligging en de slechte riolering vragen om snelheid. Tot en met 2021 is het gevaar geweken, de overstort naar de Grote Gracht is verlaagd. Maar de structurele oplossing is een gescheiden riolering. Actie dus.

Een nieuwe riolering betekent ook een nieuwe bestrating en dus een kans deze straten meer te betrekken bij de binnenstad. Een goed idee vinden wij! In het plan voor de Langeburchwal en Wijngaardstraat heeft de gemeente daarnaast ook ideeën over een andere route voor vrachtverkeer, de parkeerplaatsen en de plek van containers en bomen. Tijdens de verschillende inspraak- en informatieavonden en raadsvergaderingen heeft onze fractie grote zorgen geuit over de toenemende parkeerdruk. VVDenD66 heeft dan ook afgedwongen: eerst een parkeerplan, dan de spade de grond. Parkeervergunningen voor bewoners, behoud parkeerplekken Wijngaardstraat na omdraaien rijrichting, parkeerplekken achter de Franciscuskerk? Allemaal onbenoemde opties met ieder zijn voor- en nadelen. VVDenD66 wil dat de gemeente deze en andere opties gaat uitwerken. Wij willen ook de overlast voor bewoners beperken. Dit doet de gemeente niet door het plaatsen van glasbakken een meter van een woning terwijl de huidige plekken prima voldoen.

VVDenD66 is een groot voorstander van een aantrekkelijk binnenstad. Dit vraagt investeringen. De financiële krapte vraagt tegelijk om zeer kritische blik op het Masterplan Binnenstad. Wat ons betreft geen dure en onnodige extraatjes. Liever meer straten opknappen dan gouden afvoerputten aanleggen.

Op 2 juli presenteert de gemeente het definitieve plan tijdens het forum ruimte. VVDenD66 vraagt bewoners hierbij aanwezig te zijn om hun zorgen te uiten of dit schriftelijk te doen.

 

E95607F2 F945 4FED 9096 E2A6F9DDC56F